Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Μήνυμα Δημάρχου Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ για την Εργατική Πρωτομαγιά.



Φίλες και φίλοι, συνδημότες και συνδημότισσες

Σήμερα την 1η του Μάη η εργατική τάξη σε όλο τον πλανήτη, απεργεί και  διεκδικεί μαχητικά την ικανοποίηση των αιτημάτων της. Και μαζί θυμάται και τιμά όλους τους εργαζόμενους,  που αγωνίστηκαν ενάντια στην εκμετάλλευση και την ανισότητα, ενάντια στην αδικία και την εξαθλίωση.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, εδώ για να αποδώσουμε φόρο τιμής στην Εργατική Τάξη, στους ηρωικούς μαχητές του Σικάγου το 1886, στους αδάμαστους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης το 1936, στους εκτελεσμένους της Καισαριανής το 1944. Στο εργατικό κίνημα, που στον κόσμο της βαρβαρότητας αντέταξε και διεκδίκησε μια άλλη κοινωνία δικαιοσύνης και ανθρωπιάς!
Σήμερα, η Πρωτομαγιά βρίσκει την ανθρωπότητα να στροβιλίζεται στη δίνη της παγκοσμιοποίησης. Αχαλίνωτοι οι ισχυροί, χωρίς διεθνή αντίβαρα οι μεγάλες δυνάμεις παίζουν στα ζάρια τους λαούς και ετοιμάζουν νέο μεσαίωνα για τους εργαζόμενους. Η πατρίδα μας ανεβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια τον δικό της Γολγοθά, καθώς ηγέτες μικροί και μοιραίοι, άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες στους διεθνείς τοκογλύφους που ορέγονται τον εθνικό μας πλούτο και συνάμα έσφιξαν τη θηλιά στους εργαζόμενους, οδηγώντας τους στην απόγνωση. Η ανεργία, παίρνει πρωτόφαντες διαστάσεις και η μετανάστευση νέων επιστημόνων απορφανίζει την πατρίδα μας από το μέλλον της. Η ύφεση συμπαρασύρει και βυθίζει σε μια εφιαλτική καθοδική πορεία τους επιχειρηματίες, τους υπάλληλους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους. Εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα ισοπεδώνονται από τον οδοστρωτήρα του Μνημονίου, από την πολιτική της άγριας λιτότητας και της ακατάσχετης φοροεπιδρομής και η πατρίδα μας γυρίζει δεκαετίες πίσω: με τρομοκρατικά διλήμματα, με εκβιασμούς και απειλές, με την επιστράτευση των ΜΜΕ επιδιώκουν να ενοχοποιήσουν τους πολίτες και να  αποτρέψουν έτσι την λαϊκή οργάνωση και αντίσταση.

Φίλες και φίλοι,
Σε τέτοιες περιπτώσεις η ιστορία διδάσκει και φρονηματίζει, εμπνέει και κατευθύνει. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας θυμίσω ότι δίπλα στο εργατικό και αγροτικό κίνημα, στέκεται ένας λαογέννητος θεσμός της πατρίδας μας, που χρονολογείται από την αρχαιότητα και τα βυζαντινά χρόνια, που έγραψε την δική του ιστορία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Εθνικής Αντίστασης. Είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας, είναι το αποκούμπι του απλού Έλληνα που πλέον αποστρέφεται χρεοκοπημένους πολιτικούς σχηματισμούς και χρεοκοπημένες  ηγεσίες. Οι Δήμοι, που γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα των εργαζομένων, μπορούν να αποτελέσουν την εστία μιας επίπονης αλλά αναγκαίας ανασυγκρότησης του κοινωνικού ιστού, την αφετηρία μιας αναγεννητικής προσπάθειας ενάντια στα συμφέροντα της διαπλοκής και της υποτέλειας.
Ο Δήμος Ναυπακτίας, έχοντας επίγνωση των ευθυνών του, προσπαθεί στην απάνθρωπη πολιτική που χάραξαν για μας χωρίς εμάς, να δώσει μια άλλη απάντηση. Την απάντηση της κοινωνικής αλληλεγγύης την απάντηση της νοικοκυροσύνης και της υπευθυνότητας, την απάντηση της ακάματης προσπάθειας για να λυθούν τα καθημερινά προβλήματα και να γίνουν τα έργα υποδομής που βελτιώσουν την ζωή στο Δήμο μας. Γι’ αυτό ακριβώς και βρισκόμαστε στο πλάι του εργαζόμενου, του αγρότη, του επαγγελματία, του σπουδαστή. Οι εργαζόμενοι και οι αιρετοί του Δήμου με ελάχιστους πόρους δίνουμε συνεχώς μάχη να βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών, να στηρίξουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και παράλληλα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια παραγωγική και αναπτυξιακή πορεία στον τόπο μας.

Φίλες και φίλοι,
Πιστεύω ότι η υπέρβαση της κρίσης επιβάλλει και απόρριψη των αξιών και των στάσεων που μας οδήγησαν σ’ αυτή. Οι πελατειακές σχέσεις και η αναξιοκρατία, το βόλεμα και η ελάσσων προσπάθεια, η ανευθυνότητα και η λεηλασία του δημοσίου χρήματος, η νεοπλουτίστικη νοοτροπία και οι ξιπασμένες κοινωνικές συμπεριφορές χαρακτήρισαν δυστυχώς πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες, κοινωνικές ομάδες και οικονομική ελίτ. Ποτέ όμως δεν υπήρξαν αιτήματα του εργατικού κινήματος. Σημαία του εργατικού κινήματος υπήρξε πάντοτε η λεβεντιά, η αλληλεγγύη και η αγωνιστικότητα. Όλοι για έναν και ένας για όλους! Ας στείλουμε  λοιπόν και φέτος, παντού και αποφασιστικά το μήνυμα: η Πρωτομαγιά του 2014 μας βρίσκει, όλους τους εργαζόμενους, αποφασισμένους να παλέψουμε ενάντια σε όσους θέλουν να διαλύσουν αυτή την χώρα. Ελπίζοντας στους σεισμούς που θα ’ρθουν φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνδημότες, ας σηκώσουμε ψηλά την σημαία του αγώνα και μην ξεχνάμε ποτέ τα λόγια του ποιητή: μοίρα των ανθρώπων να γυρνούν τον τροχό της Μοίρας!

·         ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
·         ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου